Racen

Skotsk Højlandskvæg, Skotter, Highland cattle, hippie køer og de langhåret, ja de bliver kaldt meget, vi kalder dem Skotter til daglig.

Skotsk Højlandskvæg er direkte efterkommere af den Europæiske urokse, der har tilpasset sig et liv i det barske Skotske højland gennem århundrede. Det har gjort dem til nogle utrolig hårfør og nøjsomme dyr, der er i stand til at udnytte vægster som lyng og revling.

Det er den eneste tilbageværende race der ikke er blevet tilpasset kulturlandskabet, og derfor både har en tyk tolags pels,(underuld og dækhår) og store horn, der i øvrigt vokser hele livet. De kan gå ude hele året, og kræver kun lidt ly for vejr og vind, gerne i form af lidt stedsegrønne træer. Faktisk trives de bedre i 25 graders frost, end i 25 graders varme. Derfor er det vigtig med skyggefulde steder på marken.

Det er langsomt voksene dyr, der først er udvokset omkring fem års alderen. Da vil de største Danske tyre veje omkring 1000kg. og de største køer omkring 600kg. Kalvene har en fødsels vægt på ca. 32kg. for tyrkalve, og et par kilo mindre for kviekalve. Det betyder at racen har meget lette kælvninger, der kun rent undtagelsesvis kræver meneskelig asiestange.

Lille Nature Girl bliver kærligt anvist buffen første gang.

Skotsk Højlandskvæg findes i mange farver, og ingen er mere rigtige end andre. De mest almindelige er røde, men der findes også sorte, gule, grå, over helt hvide til tigerstribet, hvilket også kaldes brindle som er den variant vi prøver at fremavle.